News

Hello! Thank you for stopping by, enjoy your visit :)

Yoga Love -exhibition at Tahmelan Huvila 15. - 21.9.2023.

Art in the park Viinikka-Nekala, childrens art exhibiton event 1.11.-31.12.2021.

Affirmation card workshop at café Siiri 9.8.2020.

My art Installation
The Hat trik will be displayed at Old Rauma Lace week 18.-26.7.2020

I am Residency artist at RaumArs in July 2020

My next Art exhibition opens at lovely cafe Siiri 24.6.2020- Welcome

My photograph pathway exhibition Joy of summer from gardens and plots at Tampere Viinikanpuisto 25.5-1.9.2020

Look more @virpikailantoart

Note this!

If you are interested to get an invitation to MadMoiselles Little Boutique next pop-up shopping event or Shala of Prana retreat all you need to do is send me an email (look below contact).

madmoiselle_vintage.jpg

Hattujen havinaa

Mennyt aika ja sukuni historia ovat suurelta osin inspiroineet MadMoisellen tarinaa. Aukikirjoitin sitä pilke silmäkulmassa fammuni opastuksella. Raotan esirippua vain sen verran että ääriviivat alkavat muodostua...

Fammuni äiti Geeni (Eugenia) syntyi, Raumalaisen modisti-äidin ja Eestiläisen ammattisotilas-isän ainokaiseksi. Geeni myi tekemiään hattuja aina Pietarin toreja myöden, kunnes perusti ensimmäisen hattuliikkeensä Jyväskylään.

Geenin täti Bertta puolestaan avasi Raumalle 1918, Rauman Kappa ja Lakki nimisen leninkiliikkeen osoitteeseen Kuninkaankatu 7.

Jyväskylän hattuataljée ajautui konkurssiin vuonna 1932 New Yorkin pörssin romahduttua. Ulkomailta saapuneet laskut nelinkertaistuivat. Oli aika nostaa kytkintä. Geeni sai läksiäislahjaksi työntekijöiltään soikean mustakehyksisenpeilin, jonka yläosaan oli kiinnitetty musta puusta veistetty käärme...?

Kuten arvaatte, peili toi hyvää onnea. Muutettuaan Tampereelle 1933 Geeni perusti Tampereen Hattu-Keskus Oy:n ja avasi kolme hattuataljéta osoitteisiin Hämeenkatu 3, Hämeenkatu 15/ Keskustori 1 ja Satakunnankatu 23 & Kuninkaankatu 11 risteyksessä sijaitsevaan Linforssin/ Linnoksen taloon. Osoitteessa Hämeenkatu 12 sijaitsi verstas, jossa hattuja valmistettiin. Samoihin aikoihin myös Ouluun ja Kemiin avattiin hattuliikkeet.

Sotaa enteilevässä ilmapiirissä, tuolloin 7-vuotias fammuni nimesi valkoisen villakoiransa Luciferiksi...

Linnos pommitettiin talvisodan aikana niin pahoin, että Hattuataljéeta ei sodan jälkeen enää ko. Osoitteeseen avattu. 1950-luvun alussa Geeni lopetti hattujen myynnin Tampereella ja palasi takaisin Raumalle, missä hän avasi vielä hetkeksi Hattuatelieri Kariniemen Bertta tätinsä vanhan leninkiliikkeen tiloihin.

ranskalainen_modisti_kehyksella.jpg

Uusien hattumallien inspiraationa toimi ranskankielinen Chapeau-lehti. Kuva: Muotikauppias yhdistys kutsui ranskalaisen modistin vierailulle 1951. Vierailun tarkoituksena oli esitellä 20 suomalaiselle modistille Pariisilaismuodin uusia tuulia ja hatunvalmistuksen tekniikoita, mukana myös Geeni ja Fammu. Hattu materiaalit olki ja huopa tilattiin Saksasta. Pula-aikana mielikuvitus laitettiin todelliseen testiin, esimerkiksi vanhoista villahuiveista muotoiltiin upeita turbaanihatuja.              Upcycle as it is.

Kaikki meni mitä tuli. Geeniltä jäi jälkipolville jaettavaksi vain herkulliset tarinat. Kiitos niistä 

Vastaus: Kyllä, MadMoiselle Fascinatoreilla lumotaan loppuvuodesta 2012. Hatuke, englanniksi fashinator tarkoittaa hiuskoristetta, joista ennen käytettiin nimeä headpiece. Fascinator-sana on alun perin tarkoittanut englannin kielessä kevyttä kudottua tai virkattua päähuivia. 1970-luvun tietämillä sana painui unholaan, kunnes palasi uudessa merkityksessä. Sana on samaa perua kuin englannin fascinate (lumota, kiehtoa).

Tampereen_Hattu-Keskus_Oy.jpg

All rights reserved © 2023 MadMoiselle